ha hunddagis kan kräva att man anlitar hjälp med sin löpande bokföring

Hur är det att ha eget hunddagis?

Har du eget företag? Den som ger sig in i hunddagisbranchen borde göra sig en rejäl hacka. Ha dagis för hund, innebär ingen maxtaxa för våra svenska hundägare, om man jämför med den avgift som man betalar för sina barn. Och att som ägare till ett hunddagis, tar man oftast ut mellan 3000 till 4000 kronor/dag, åtminstone i Stockholmsområdet. Det är ju lag på att inte lämna sin hund ensam mer än 5 timmar/dag. En hund mår helt enkelt inte bra att vara ensam. Hundar är flockdjur, precis som vi och är man ett flockdjur vill man helst vara med sin flock.

Hundar är flockdjur

Tänk på hur glad din hund blir när hon eller han får se dig, oavsett om du har varit borta 3 minuter, 1 timme eller en hel månad. Den blir alltid glad över att få se sin matte eller husse. Och på ett hunddagis har de oftast en hel flock med andra hundar, och när de har hundsällskap, saknar de sällan sin matte eller husse. Så för dig som funderar på att starta ett hunddagis, varför inte? Om du gillar hundar och vill tjäna pengar på det som du gillar, är ett hunddagis en bra idé.

Vad behövs för att du ska kunna starta ett hunddagis? Bland det viktigaste är det att du har en bra lokal. Helst ska det inte vara en lokal med öppen planlösning. Det är sällan bra att ha alla hundar i ett och samma rum. Precis som vi människor fungerar med andra, så är det vissa vi tycker mer om och andra som vi inte tycker lika bra om. Så är det med hundarna också. De trivs bättre med vissa hundar men inte med alla. En annan sak att fundera på är att alla tikar har sin menstruation, och hanarna blir som galna när de känner lukten av en menstruerande tik. Så när tikarna har sin menstruationsperiod, så bör de få vara i fred från suktande hanar. Så ett särskilt rum för tikar som menstruerar är bäst.

Hundarna vill ha egen viloplats

Alla hundar vill ha sin egen plats där de kan vila; en egen hundkorg, hundkudde eller till och med en egen soffa är precis vad hundarna vill ha. Det är också bra att ha hyllor för alla de olika hundarnas hundmat. Alla hundar äter inte samma mat, de har oftast lärt sig tycka om en särskild sorts mat som de vill äta. Alla hundar behöver också en egen vattenskål, som de kan använda. Och till sist är det bäst att varje hund har sin egen krok, med sitt koppel, eller om de har hundkläder på sig, och som de vill bära när de är ute och går.

Sköta ekonomin själv eller ta hjälp?

Hur fungerar det med betalning, och lönehantering, påminnelser om att betala för dina kunder och även för de fakturor som du själv har. Säg att du har 20 hundar, med mattar och hussar som betalar 3000 för varje hund/månad, det innebär att du får in 60 000/månad. Av det ska du betala 30% i skatt (grovt räknat) + 30% i sociala avgifter plus pension med mera. Det innebär att du får in 30 000 kronor/månad.

Av det kanske du har 10 000 i hyra, blir kvar 20 000 som du ska leva på. När du har fått 20 hundar till ditt dagis, så kan du lätt få in 20 hundar till. Med 40 hundar får du in det dubbla, vilket blir 40 000 kvar till dig att leva på. En ganska bra månadslön, för de allra flesta. Men hinner man med allt som ska göras? Som till exempel löpande bokföring och sådana saker som man måste klämma fram varje månad? Om inte så kan man anlita ett annat företag som kan göra det åt en. Läs mer här: enterab.se/lopande-bokforing/.