Nytt tak på ladan

Det börjar bli dags att lägga nytt tak på en av våra lador. Det lutar åt att vi kommer att välja ett plåttak. Det är i princip underhållsfritt, håller länge, och man kan enkelt montera solceller på taket, vilket gör det möjligt för oss att producera en del av den el vi konsumerar. 

Vilket tak ska man ha på byggnaderna på sin gård? Tegelpannor är naturligtvis det klassiska, och många tycker att det är mest estetiskt. Men det går idag att få ett riktigt snyggt plåttak, både på bostadshus och på ekonomibyggnader. Taken är dessutom hållbara, och kräver mycket lite underhåll. Det sistnämnda gäller under förutsättning att man väljer ett plåttak av bra kvalitet. 

Nu står vi i begrepp att lägga plåttak på ladan. Varför vi väljer plåt återkommer vi till. Vi har blivit inspirerade av bilderna av takläggaren i Stockholm, som lägger plåttak i hela Mälardalen. På deras sajt finns bilder på en lada med plåttak och solceller.

Vår lada, som ska få plåttak

Plåtttak + solceller = sant

Många traditionalister föredrar tegeltak, och det är något speciellt med tegelpannor på ett bostadshus. Det är dock också något visst med ett riktigt fint plåttak på en mangårdsbyggnad, om taket är anpassat till husets stil. 

På en lada eller annan ekonomibyggnad behöver taket inte vara lika konstfullt utformat. Men även ett plåttak med enkel utformning ser bra ut på en lada. En stor fördel med plåttak är också att det blir lättare att montera solceller. När det rör sig om en så stor yta som taket på en lada är det förvisso en stor investering, men det går att räkna hem den ganska snabbt.